Smart TV Nedir?
- Admin
- October 10, 2021
- 2290
- 0
- 0
Smart TV teknolojisi son dönemlerde geleneksel televizyon anlayışına çok önemli bir boyut kazandırdı. Televizyondan beklentileri artıran bu özel teknoloji sayesinde televizyonunuzda bir internet bağlantısı oluşturmanız mümkün hale geldi. Smart TV teknolojisi son 6-7 seneye damga vurmuş gibi görünse de esasen temelleri 1994 senesine dayanıyor. Smart TV’ye ilişkin ilk patentin o dönemde alındığı biliniyor.
Bilgisayar Gibi Çalışan Televizyonlar
Smart TV’ler televizyonların adeta bir bilgisayar mantığında çalışmasına olanak sağladı. Bu teknoloji ile birlikte USB üstünden video oynatmak, uygulamaları kullanmak ve oyun oynamak mümkün hale geldi. Artık pek çok kişi basit bir internet bağlantısı sayesinde Smart TV aracılığıyla Youtube gibi bir platformu rahatlıkla izleyebiliyor. Hatta Netflix, Digitürk Play gibi ücretli uygulamalarınızı dahi Smart TV içinden entegre edebilir, dev ekranda HD kalite yayınlar izlemenin tadını çıkarabilirsiniz. Son dönemde Smart TV’ler sayesinde Facebook benzeri sosyal medya platformlarına girmek de mümkün hale geldi. Güncellenen Smart TV teknolojisi daha fazla özellik vadetmeye başladı diyebiliriz. Smart TV içinde normal Firefox, Mozilla mantığında işleyen tarayıcılar bulunuyor. Buradaki adres satırlarına dilediğiniz linki girebilir, dilediğiniz web sitesine kolayca ulaşabilirsiniz. Bu sayede son zamanlarda IPTV teknolojilerinde de önemli bir ilerleme söz konusu.
Cep Telefonunuzdan Dosya Aktarabilirsiniz
Smart TV teknolojileri bazı kaynaklarda “Akıllı Televizyon” olarak da karşımıza çıkabiliyor. Akıllı televizyonları son dönemlerde hareketle ya da sesle kontrol etmek de mümkün hale geldi. Bazı cep telefonları üzerinden akıllı televizyonlara video ya da dosya aktarımları da mümkün hale geldi. Uzun zamandan bu yana trend olmasına rağmen etkisi kaybolmayan Smart televizyonlar, bugün hemen hemen her evde ve iş yerinde bulunuyor. Mobil cihazlarla ve internetle doğrudan etkileşime geçebilen bu özel teknoloji, gün geçtikçe daha da ilerliyor. İlk çıkan versiyonlar bazı video formatlarını desteklemiyordu. Bugün ise Smart Tv teknolojisi hemen hemen tüm video formatlarını desteklediği gibi, hız anlamında da büyük bir mesafe kaydetmiş durumda. Smart TV’leri klasik anlamda televizyonun kumandasıyla yönetmek mümkündür. Bir nevi televizyonun multimedya dünyası olan Smart TV için Teleteks’in çok gelişmiş bir versiyonu diyebiliriz. Smart TV özelliğinin kullanılabilmesi için Plazma ya da LCD cihazlarda uygun işletim sisteminin bulunması gerekir.
Bugün üretilen yeni televizyonların neredeyse tamamı akıllı televizyon formatına uygun olarak tasarlanıyor. Akıllı televizyonların varlığı, doğal olarak televizyon izleme konusundaki pek çok alışkanlığı da değiştirdi. Özel platformların çoğalmasıyla beraber insanlar artık doğrudan ulusal kanalları izlemek yerine özel içeriklerin üretildiği TV platformlarına geçiş yapıyor. Smart TV, bu tip özel platformların uygulamalarını tanımladığı için büyük ilgi görüyor.
Smart TV Menüleri
Smart TV’lerin menüleri müthiş bir çeşitlilik sunar ve bunlar sıklıkla güncellenir. En yeni uygulama ve oyunları, tıpkı cep telefonunuzun sanal mağazalarında olduğu gibi Smart TV menüsünde bulabilirsiniz. Smart Tv izleyebilmek için kumandanızda Smart TV’yi aktif hale getiren tuşa bir kez dokunmanız yeterli olacaktır. Normal televizyon kanalları yerine Smart TV’nin ana menüsü ekrana gelecektir. Smart TV sayesinde dilediğiniz saat için alarm kurabilirsiniz. Üstelik alarm, televizyon kapalı olduğu zamanda bile devreye girecektir. Ayrıca ebeveyn kontrol ayarı ile çocuklarınızın Smart TV’ye girme düzeyini ayarlayabilirsiniz. Ambiyans modu ile içinde bulunduğunuz oda ve Smart TV arasında eşsiz bir uyum yakalayabilirsiniz.
Smart TV Fiyatları
Günümüzde yalnızca büyük markalar değil, görece daha mütevazi markalar bile akıllı televizyon teknolojisine adapte olmuş durumda. Rekabetin artması fiyatlara olumlu yönde etki etti diyebiliriz. Smart TV’ler çıktıkları ilk döneme kıyasla oldukça uygun fiyat bandına sahipler. Yazılım ve işletim sistemi özelliği, fiyatın belirlenmesinde kriter olarak alınıyor. Bunun dışında televizyonun büyüklüğü ve markası da Smart TV fiyatlarını etkiliyor.Akıllı televizyonlar standart bir televizyonun sunduğu özelliklerin çok ötesinde hizmet verir. Bu nedenle Smart televizyonlar için belirlenen fiyatlar ise gayet normal düzeyde. Orta düzey bir Smart TV 3 bin ile 5 bin TL arasında alınabilir. Daha üst düzey bir akıllı televizyon içinse en az 8 bin Türk lirasını gözden çıkarmak gerekiyor.
Smart TV Sorunları
Bugün Smart TV’ler büyük bir gelişim gösterse de hala ne yazık ki bazı handikaplarından söz edebiliriz. Özellikle küçük marka TV üreticileri, Smart TV konusunda bazı eksikliklere sahip olabiliyor. Bu tip televizyonların akıllı televizyon konusunda sınıfta kalmalarının en önemli nedeni yazılımsal sorunlar. Güncelleme konusunda başarılı olamayan markalar, menüler arasındaki yavaşlık sorununa çözüm bulamıyor. Video kayıtlarında sorunlar, kanallar arası geçişlerde donmalar, Smart TV’nin nitelikli bir şekilde hizmet vermesine engel olan faktörler. Firmware dosyaları, genelde bu tip sorunları çözebiliyor. Akıllı televizyonunuzla alakalı bu tip sorunlar yaşadığınız takdirde üretici firmayla mutlaka iletişim kurmalısınız. Bu tip sorunlarla sıklıkla karşılaşmak istemiyorsanız mutlaka satın almadan önce detaylı olarak araştırma yapmalısınız.
Smart TV Olumsuz Yorumlar
Televizyon konusunda gerçek anlamda bir devrim yaratan ve pek çok kişinin beğenisini kazanan Smart TV teknolojisi, buna rağmen kimi uzmanlar tarafından sınıfı geçebilmiş değil. Smart TV hakkında genelde övgü dolu sözler sarf edilse de bazı eleştiriler göz ardı edilmemeli. Smart TV ile alakalı olumsuz yorumların başını güvenlik konusu çekiyor. Smart TV’lerin güvenlik konusunda ciddi bir boşluğa sahip olduğu iddiası, bazı kullanıcıları ciddi anlamda etkilemiştir. Yazılımların zayıf olmasından dolayı akıllı televizyonların, özellikle hackerlara karşı güvenlik riski taşıdığına inanılıyor. Bir diğer eleştiri ise arayüzün kötü ve karmaşık olması üzerine. Bu durum Smart TV sisteminin oldukça yavaş ilerlemesine neden oluyor. Son olarak Smart Televizyonlarda sosyal medya platformlarına girmenin zor olmasından ve fiyat yükselten gereksiz özelliklerden yakınılıyor.