Giyilebilir Teknoloji Nedir?

  • Admin
  • October 10, 2021
  • 1989
  • 0
  • 0

  • Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Aksesuar veya bir kıyafetin parçası olarak giyilebilen teknolojik ürünlere giyilebilir teknoloji deniyor. Pek çok giyilebilir teknoloji ürün bulunuyor fakat, en çok tercih edilenleri hareket takip ekipmanlarıyla akıllı saatler. Giyilebilir teknolojinin kullanıcılara sunduğu en büyük özelliklerden biri, internete bağlanarak cihazla ağ arasında veri aktarımı yapabilmesidir. Bu özellik sayesinde giyilebilir teknoloji, nesnelerin interneti dünyasında kendine kalıcı bir yer edinmiş görünüyor.

Akıllı telefonlar, mobil uygulamalar ve geniş ağ bağlantısı sayesinde popülerliğini giderek arttıran giyilebilir teknoloji, aslında yıllarca gelecek tasvirinde kullanılmıştır. Dick Tracy'nin yer aldığı çizgi romanda, 1930'lu yıllarda kullanılan telsiz bileklikten tutun da, 1960'lı yılların bir parçası olan Jetgiller'de gördüğümüz giyilebilir teknoloji fikirlerini bu duruma örnek olarak gösterebiliriz. Devam eden süreçte giyilebilir teknolojiyle alakalı benzer fikirler türetilse de, gerçek anlamda bu teknolojiye erişmemiz epey geç oldu.

giyilebilir-teknoloji-nedir

Giyilebilir Teknolojinin Tarihçesi

Pek çok insan giyilebilir teknolojinin oldukça yeni bir buluş olduğunu düşünse de tarihi 3. yüzyıla kadar gidiyor. Günümüzdeki anlamıyla hayat bulması ise 19. yüzyılda saatlerin bileğe takılmasıyla başlıyor. Saatler, ilk kez 16. yüzyılda 'Nuremberg Yumurtası' sayesinde taşınabilir hale geldiler. Boyna asılan bu saatleri taşımak hem çok zordu hem kusurlu ürünlerdi. 19. yüzyılla birlikte saatler, insanların günlük hayatlarında yanlarında taşıyabilecekleri ürünler oldular. Bu süreçten itibaren giyilebilir teknoloji fikirleri ortaya atılmaya başlandı ve bazıları da hayatımızı girmeye başladı. 1970'li yıllarla beraber Pulsar tarafından üzerinde hesap makinesi bulunan ve veri tutabilen ilk akıllı saat piyasaya sunuldu. Bu ürünü Nelsonic Uzay Saati, Sony Walkman, Private Eye, Seiko UC 2000 Kol Bilgisayarı gibi ürünler izledi. 21. yüzyıla geldiğimizde ise giyilebilir teknoloji ürünleri de çağ atlamış oldu. Ringly, Levis ICD+, Google Glass, Quell, Apple Watch, Bluetooth Kulaklık, bPay, Nike+ Oculus Rift, Fitbit Classic, Samsung Gear gibi devrim niteliğinde ürünler hayatımıza girdi.

Giyilebilir Teknoloji Sektöründe Öncü Firmalar

Birkaç yıl öncesine kadar nispeten küçük firmalar da giyilebilir teknoloji piyasasında kendine yer bulabiliyorlardı. Özellikle Fitbit, Withings, Jawbone gibi firmalar spor için üretilen bilekliklerde son derece başarılıydılar. TomTom, Suunto ve Polar, tırmanma, koşu, kayak, bisiklet, hatta golf sporlarında en iyi akıllı spor saatlerini üreten firmalar arasında gösteriliyor. Ancak genel kullanım için üretilen saatlerde Sony, Motorola, Apple, Samsung, LG gibi firmalar sektörü ele geçirmiş durumdalar. Başa takılan 3D ekranlarda ise Oculus Rift ve Avegant Glyph sektörün zirvesinde yer alıyorlar. Hatta Avegant Glyph, kişisel eğlence boyutu göz önünde bulundurulduğunda Oculus Rift'in bir adım önünde olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı gözlüklerde ise Google, sektörü domine etmiş durumda. Akıllı takılarda da Ear-o-Smart, Mira ve Altruis firmaları ön plana çıkıyor. Fakat yakın zamanda giyilebilir teknolojinin birçok alanında sektöre yeni firmaların adım atması bekleniyor.

Giyilebilir Teknoloji Sektöründe Yaşanan Büyüme

Mobil ağ teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve kullanım alanlarının giderek artması, giyilebilir teknolojinin giderek popülerleşmesine önayak oldu. Bluetooth kulaklıklar, çevrimiçi gözlükler ve akıllı saatler, kullanıcılara kablosuz şekilde internet üzerindeki verilere ulaşma imkanı tanıdı. Bütün endüstri, insanların kişisel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ihtiyaç duyabilecekleri verilere ve bilgilere ulaşılmasını kolaylaştıracak giyilebilir teknoloji ürünleri için uygulamalar geliştirmeye başladı. Sosyal medyanın önüne geçilemeyecek hızda büyümesi ve herkesin çılgınca bu platformlarda vakit geçirmesi, giyilebilir teknoloji ürünlerinden hareket takibi yapan cihazlar, kendilerini ilk gösteren cihazlar oldular. Devam eden süreçte ise insanların bileklerinde ekran taşımaları giderek normalleşmeye başladı. Hal böyle olunca da bu teknolojileri daha da ileri götürmek kaçınılmazdı.

En Sık Kullanılan Giyilebilir Teknoloji Ürünleri

Akıllı Saatler

Gerek kendi bünyesinde gerekse akıllı cihazlarla senkronize bir şekilde çalışabilen akıllı saatler, en popüler giyilebilir teknoloji ürünleridir. Samsung, Apple, Sony, LG gibi firmalar, bu alanda insanlar kullanımına yönelik pek çok ürün geliştirmiş bulunuyor. Akıllı cihazınızı daha kullanışlı hale getirecek olan akıllı saatler, kullandıkları sensör ve yazılım sayesinde lokasyon, sağlık, fitness, duygularınız ve daha pek çok konuda kullanıcılarına işlenmiş veriler sunabiliyor.

Giyilebilir Gözlük

Akla ilk olarak Google Glass gelse de ilerleyen yıllarda farklı markaların giyilebilir gözlüklerini görmemiz mümkün. Artırılmış gerçeklik prensibiyle çalışan bu gözlükler, bir adımınızın gerçek, bir adımınızın da dijital dünyada olmasını sağlıyor. Ayrıca akıllı gözlüklerin en büyük özelliklerinden bir tanesi de sizin görüş açınızdan fotoğraf çekebilmesi ve video kaydedebilmesidir.

Arttırılmış Gerçeklik Gözlükleri

Çeşitli merceklerle birlikte kullanıcılara sunulan arttırılmış gerçeklik gözlükleri, giyilebilir teknoloji ürünlerinden en uygun fiyatlısı ve kullanışlısı olabilir. Genellikle oyunlarda ve filmlerde kullanılan, insanlara ortamı birebir yaşatmaya çalışan bu tip gözlüklerle ilgili son yıllarda yapılan çalışmalar da arttırıldı. Daha yüksek teknolojiye sahip arttırılmış gerçeklik gözlükleri oldukça pahalı olabiliyor. Ancak, kartondan yapılma modelleri 20 - 25 TL civarında satılıyor.

Giyilebilir Teknoloji Ürünlerinin Getirdiği Riskler

Teknolojik ürünler hayatımıza giderek entegre olmaya devam ederken, giyilebilir teknoloji ürünleri de halkanın son parçası oldu. Tüketici davranışlarını dönüştürmeyi esas alan giyilebilir teknoloji, günlük hayatı bir yandan kolaylaştırırken, bir yandan da güvenlik açıkları sebebiyle risk teşkil ediyor.

Veri Koruma Güvenliği

Giyilebilir teknoloji ürünleri veri güvenliği ve gizlilik risklerini de beraberinde getiriyor. Bu tip ürünlerin siber saldırılara karşı ne kadar güvenilir olduğu son zamanlarda bilişim dünyasının tartışma konusu haline gelmiş durumda. Akıllı saatlerle ilgili ortaya atılan bir iddiaya göre kullanıcıların sağlıkla ilgili verileri ve kişisel bilgilerinin dijital pazarlama ve sigorta şirketlerine satılıyor.

Akıllı saatlerin lokasyon verilerini depolama ve paylaşma riskine ek olarak iş dünyasına özgü kayıtlı dosyaları ve verileri paylaşma riski de göz önünde bulundurulması gereken diğer bir konu. Kayıtlı dosyaların, görüntülerin, kısacası verilerin üçüncü şahıslarla paylaşılmasının yanı sıra kötüye kullanılması gibi durumlar müşteriler bazında giyilebilir teknoloji ürünlerinin oluşturduğu tehditler olarak görülüyor.

Siber Saldırılar

Giyilebilir teknoloji ürünleriyle ilgili diğer bir husus da kötü amaçlı yazılımların cihazlara sızarak veri çalması. Teknolojik ürünlerin her daim karşılaştığı en büyük riskler, giyilebilir teknoloji ürünleri için de geçerli olmayı sürdürüyor. Bilgi ve ağ güvenlik açıklarını keşfeden ve bu tip cihazlara siber saldırı düzenleyen kişiler de diğer bir tehdit unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Barındırdığı potansiyel risklerle giyilebilir teknoloji ürünleri, güvenlik açıklarını tespit ederek risk seviyesini belirleyecek bilişim uzmanlarına ihtiyaç duyuyor.

Bilişim uzmanları giyilebilir cihazlar hakkında güvenlik çemberi oluşturması ve ürünlerin rutin bir şekilde güvenlik kontrollerinden geçirilmesi, olası saldırıları ve risk unsurlarını bertaraf etmeye yardımcı olabilir. Risk unsurlarının tespit edilmesi, tehdit oluşturabilecek yapılarla mücadele edilmesi ve riskin en kısa zamanda ortadan kaldırılması, giyilebilir teknoloji ürünlerinin önünü açabilmek için mutlaka atılması gereken adımlar olarak görülüyor.

Yorum Yap

Not: Html Kullanılamaz!